Wat kan China doen als reactie op de NAVO-inval in Azië?

Japan is naar verluidt van plan een NAVO-verbindingsbureau in Tokio te openen. Het kantoor zal het eerste in zijn soort zijn in Azië en is aangewezen om met de alliantie te “coördineren” op het gebied van veiligheid en de kwestie China, schrijft Timur Fomenko.

Het is geen geheim dat de VS probeert het militaire blok uit te breiden en te institutionaliseren in Azië en zijn voetafdruk op wereldschaal te plaatsen, een idee dat werd aangemoedigd door het conflict in Oekraïne en waartoe werd opgeroepen door veel vooraanstaande westerse figuren. Dit laat zien dat de organisatie haar oorspronkelijke doel al lang heeft verworpen en een instrument van hegemonie en overheersing is geworden, ver verwijderd van de zogenaamde ‘defensieve’ alliantie die ze ooit beweerde te zijn, over een specifiek geografisch gebied van de wereld.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is misschien wel het meest militair agressieve Amerikaanse presidentschap in decennia, zelfs meer dan het presidentschap van George W. Bush, gezien de omstandigheden. Biden heeft de spanningen met grotere mogendheden opgevoerd, in plaats van alleen kleinere operaties voor regimeverandering uit te voeren na de verschrikkingen van 9/11. Daarbij heeft Biden agressief geprobeerd allianties zoals de NAVO uit te breiden, nieuwe mechanismen zoals AUKUS te creëren, Europa op de rand van oorlog met Rusland te brengen en nieuwe kernwapens op het Koreaanse schiereiland te plaatsen. Terwijl de vorige president, Donald Trump, probeerde de NAVO te verkleinen en financieel zelfredzamer te maken, probeert de regering-Biden onbeschaamd haar te ‘globaliseren’.

De NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, was ooit ontworpen als een mechanisme voor collectieve regionale zelfverdediging in een kwetsbaar West-Europa van na de Tweede Wereldoorlog, dat qua macht even sterk was als het Warschaupact. Na het einde van de Koude Oorlog, nadat de VS de onbetwiste hegemonie waren geworden, veranderde de NAVO van een louter op machtsevenwicht gericht militair bondgenootschap in een instrument voor het afdwingen van Amerikaanse belangen en veiligheidsdoelstellingen. Daarbij probeerden de VS het blok om te vormen tot een ‘permanente orde der dingen’ en verraadden ze beloften aan het post-Sovjet-Rusland dat het het niet naar het oosten zou uitbreiden.

Lees meer  Rusland: Twitter blokkeert NAVO-critici, maar weigert kinderpornografie te verwijderen

https://woocommerce-955082-3487390.cloudwaysapps.com/2022/02/21/28307/

Maar nu de VS China steeds meer als hun grootste tegenstander zien, willen zij de NAVO “globaliseren” naar Azië en haar verbinden met bestaande Amerikaanse bondgenootschappen in de regio, waaronder Japan, Zuid-Korea, de Filippijnen en Australië. Traditioneel hebben de VS deze allianties alleen op “bilaterale schaal” nagestreefd; dit was doorgaans beter beheersbaar voor de belangen van de VS, aangezien Aziatische naties niet op dezelfde universaliteit opereren als Westeuropese landen en meer beladen zijn met nationalistische conflicten. Zuid-Korea heeft bijvoorbeeld weinig politieke ruimte om met Japan samen te werken. President Yoon Suk-yeol doet weliswaar pogingen daartoe, maar zijn ratings dalen door zijn vermeende capitulatie voor Tokio.

Desondanks willen de VS deze allianties multilateraal maken. Ook al kunnen zij de NAVO officieel niet uitbreiden, toch geloven zij dat hun slagkracht kan worden vergroot als inlichtingen, bewapening en andere vormen van samenwerking worden versterkt. Hoewel dus niet de hele NAVO Taiwan te hulp kan schieten als er een conflict met China uitbreekt, willen de VS waarschijnlijk een “coalitie” creëren die op dezelfde manier samenwerkt als de coalitie ter ondersteuning van Oekraïne, d.w.z. met een niet-aflatende toevoer van wapens, inlichtingen, logistiek, operationele steun, enz. Met andere woorden, de NAVO zou bij proxy oorlog voeren tegen China op dezelfde manier als tegen Rusland in Oekraïne, of de VS er nu rechtstreeks bij betrokken zijn of niet. Dit verhoogt uiteraard de militaire inzet van de regio aanzienlijk.

Dus wat kan China doen om te reageren op deze poging tot ‘omsingeling van de alliantie’ ertegen? Ten eerste kan het zijn banden met Rusland versterken en streven naar een dieper machtsevenwicht in Azië-Pacific. Ten tweede kan het oude allianties nieuw leven inblazen en de banden met Noord-Korea als militaire partner versterken. De DVK is immers nog steeds verplicht door het verdrag van wederzijdse bijstand uit 1961 om China te hulp te komen in een oorlog en kan worden gebruikt om Japan en Zuid-Korea in bedwang te houden. Ten derde kan het proberen nieuwe militaire partnerschappen aan te gaan met regionale landen die zich op dezelfde manier bedreigd voelen door het Amerikaanse expansionisme; bijvoorbeeld Laos, Cambodja en Myanmar. Terwijl de rest van de ASEAN waarschijnlijk neutraal blijft, inclusief Maleisië, Indonesië, Singapore, Thailand en Vietnam (met uitzondering van de op de VS afgestemde Filipijnen),

Lees meer  Coronavirus: bijeenkomsten van meer dan zes mensen in Engeland verboden

De uitbreiding van de NAVO-invloed naar Azië vormt uiteindelijk een bedreiging voor de stabiliteit, veiligheid en zekerheid van een hele regio. Gedreven door de VS streeft het ernaar om ‘blokconfrontatie’-politiek in de regio te importeren en de integratie ervan op zijn kop te zetten, zodat het de Amerikaanse hegemonie over de regio kan veiligstellen. China staat voor de uitdaging om te midden van deze onrust zijn veiligheidsbelangen in evenwicht te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er geen conflict uitbreekt. Hoe dan ook, de hele regio zit vast in een steeds gespannenre wapenwedloop te midden van het buitenlands beleid van de regering-Biden, dat alleen kan worden omschreven als hegemonisch, expansionistisch en agressief.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:

[newsletter_form button_label=”Abonneer!”]

[newsletter_field name=”email” label=”Email”]

[/newsletter_form]


https://woocommerce-955082-3487390.cloudwaysapps.com/2022/07/03/de-navo-heeft-zowel-rusland-als-china-de-oorlog-verklaard-en-dreigt-met-een-nucleaire-aanval/

Stel je op de hoogte van het moderatiebeleid voor je iets post !

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over –

Meer Laden

Leave a Comment